Esteu aquí: Inici Museu Cerdà HISTÒRIA I PROJECTES Les col.leccions

Les col.leccions

Les col.leccions

La formació de les col·leccions és diversa: així, el fons de medi natural és compost de materials bàsicament procedents de donacions particulars –com els fòssils vegetals i restes d' Equus de Sanavastre, els animals naturalitzats (mamífers i ocells), les col·leccions de minerals i fòssils–, però també d’institucions o entitats com l’Arxiu Comarcal – fòssils d'origen animal (moluscs, coralls…)– o la Universitat de Barcelona – els miocènics d' origen vegetal–.

Les col·leccions d’arqueologia i història s’han format mitjançant les donacions particulars i la compra, així com també a partir de les prospeccions i excavacions arqueològiques (en general, en dipòsit). El conjunt de materials –de caire ceràmic, lític, ossi i metàl·lic– es situa, cronològicament, entre el paleolític i l’edat moderna. En destaquen els objectes relacionats amb el campament paleolític de Montlleó (Prats), les coves d’ Olopte, l’hàbitat prehistòric de Dorres, el jaciment romà de Prats i el call jueu de Puigcerdà, així com la col·lecció numismàtica –entre altres, la col·lecció de Maties Delcor i les monedes encunyades a la Vila en els s. XVI i XVII. 

En relació a l’apartat etnològic, el gruix està format per donacions de particulars i adquisicions referents a guarniments de cavall, estris agrícoles, eines d' oficis (escloper, ferrer, sabater, pastor...), mitjans de transport de persones i mercaderies, ceràmica popular, objectes domèstics, i diversos presents o recordatoris fets al municipi per part de grups, associacions o entitats diversos.        

Pel que fa al fons d’art, s’ha anat formant, sobretot, mitjançant la donació d’obres pictòriques i escultòriques dels autors que han anat exposant a la Vila en els darrers decennis, així com les guanyadores del concurs de pintura ràpida que organitza el Taller d’Arts Municipal. Algunes atres, com les del pintor local del s. XIX, Pere Borrell, ja eren propietat de l’Ajuntament, o bé han estat adquirides o donades al Museu en els darrers anys. Així, hom gaudeix de tres grans olis del pintor Juli Borrell relacionades amb la Vila, dues per haver estat exposades a l’Escola Pia i la tercera propietat de la família Simón Carrasco, vinculada a la colònia tèxtil Salvador al barri de Semperí.

 

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.