Esteu aquí: Inici Museu Cerdà HISTÒRIA I PROJECTES L'actualitat

L'actualitat

L'actualitat

Gestionat por un patronat i en dependència de l’Ajuntament de Puigcerdà, el centre presenta un plantejament comarcal en el sentit d’una Cerdanya unitària. En procés final de rehabilitació l’edifici, el projecte museològic té com a objectiu explicar la realitat cerdana a partir d’un enfocament temàtic plural i centralitzat en un espai tripartit dedicat, sobretot, al medi natural, la història i l’etnologia de la regió.

La intenció es posar de relleu la especificitat de la Cerdanya com a plana d’alta muntanya particular i de lloc de pas privilegiat. D’altra banda, es vol remarcar el seu caràcter pioner en esdeveniments tan diversos com la introducció d’una innovadora tecnologia agroramadera a inicis de segle XX, el naixement de l’esquí i l’hoquei sobre gel o la implantació de modernes infraestructures de comunicació d’abast europeu.Igualment, es destaca el seu caràcter fronterer, originat a partir de la fragmentació arbitrària d’una unitat territorial natural, per part de dos estats, en funció de la qual s’establí una divisió poc visible, però progressivament segregacionista; refermada aquesta per la divisió provincial espanyola.  

En aquest sentit, el museu ha establert uns eixos de col·laboració per portar a terme exposicions, congressos, cursets i tallers, jornades de sensibilització, recerca i publicacions conjuntament amb altres entitats implicades en la salvaguarda i la difusió del patrimoni. A nivell comarcal i en els seus diversos vessants –documental, natural, arqueològic, arquitectònic…– podem citarl’ Arxiu Històric Comarcal de Puigcerdà, l’ Institut d’Estudis Ceretans, el Parc Natural Cadí-Moixeró,la Réserve Naturelle de la Vallée d’Eine, el Musée de Cerdagne, el Dipòsit Arqueològic de Sallagosao el Grup de Recerca de Cerdanya, entre altres.

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.