Esteu aquí: Inici Museu Cerdà AGENDA D’ACTIVITATS Espai dedicat a la Casa Cerdana Casa Cerdana

Casa Cerdana

Casa Cerdana

L’espai dedicat al tema de la Casa cerdana (o de Cerdanya) vol explicar l’evolució d’aquesta en tant que arquitectura i família al llarg d’un segle i mig, aproximadament de mitjan a s. XIX a finals del s. XX.

El discurs museològic mostra les transformacions, obligades i necessàries que l’economia cerdana i les relacions laborals, socials i familiars van experimentar en aquest període. I s’explica a partir de tres àmbits temàtics:

El treball i les relacions laborals i de producció.

L’arquitectura de la casa rural cerdana.

Les relacions socials i l’estructura familiar.

 

La museografia presenta tres subespais vinculats a aquests temes. S’ha volgut fer un tractament proper al visitant i poc encotillat, amb escasses barreres físiques i evitant un excés de retolació, però alhora no mancat de continguts ni d’interactivitat.

Un primer nivell de presentació i lectura mostra una recreació d’espais on l’objecte té un indubtable protagonisme i en el qual sobresurt un d’ells, el qual simbolitza i identifica de forma destacada el tema que s’explica. Com a exemples d’això tenim el badiu, magatzem de la producció i dels estris de la llar pagesa o els objectes que il·lustren els diversos oficis, claus en el desenvolupament de les feines agrícolas i ramaderes.

En els espais domèstics, el puela –que en certa manera remplaça “el foc a terra”– com a element clau de les funcions vitals més bàsiques (cuina, calefacció…) i de convivència (la cuina esdevé “el centre del món”), el bressol, que parla de la importància de la figura i la institució de l’hereu i de la transmissió del patrimoni familiar, o l’arca o caixa de núvia, la qual simbolitza el matrimoni, el dot i tot el que d’ells se’n deriva, en clar homenatge al rol de la dona a la casa tradicional.

Un segon nivell de lectura es fa mitjançant les pantalles interactives. Al primer espai (5.1) un punt d’informació ens permet ampliar el coneixement sobre els temes tractats amb un desplegament d’uns 18 textos referits als corresponents tres subtemes (treball, arquitectura, familia) il·lustrats amb unes 150 fotografies d’època.

Finalment, un audiovisual, que integra imatges antigues, sons ambientals i frases o dites recollides per diverses persones, reforça la comprensió dels àmbits domèstics.

Els objectes exposats en part són adquisicions del Museu, però en la seva majoria es tracta de donacions o dipòsits fets per particulars.

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.