Esteu aquí: Inici La Vila QUI SOM Entorn Natural La vegetació

La vegetació

La vegetació

Pel que fa a l'ús dels sòls, la pràctica totalitat del municipi està ocupada per conreus herbacis de regadiu, així com per prat, seguit molt de lluny per la superfície destinada a horta i fruiters -pereres, bàsicament. Pel que fa a l'àrea arbrada, força minsa sobre el conjunt del terme, en destaca el pi roig (al pla de les Forques) i l'associació pi roig-matoll, seguida de la pollancreda (emmarcant camins o marges), el pi negre (al serrat de l'Orri) i, finalment, el faig, molt poc representat i associat a aquest darrer. La resta fa referència a matollar pur o a les associacions prat-pi roig i prat-matollar, a més de tots els altres arbres de ribera que envolten la sèquia (verns, freixes...), els camps i els prats de dall. Cal fer esment, però, de la plantació de tot un seguit d'espècies -autòctones o foranes- que componen l'anomenat parc Schierbeck de l'estany de la Vila, per ser uns dels seus trets distintius.

Podem trobar quatre grans grups de vegetaciÓ: els boscos, sobre tot a la muntanya de Vilallobent, de pi negre, pi roig i associacions de coníferes i caducifolis; els prats de dall, a la plana, d'origen artificial (regadius); la vegetació de ribera al voltant de sèquies (Puigcerdà, Rigolisa) o de rius (Raür, Llavanera, Segre, Aravó); finalment, els parcs i jardins, entre els quals destacarem el conjunt format per l'Estany de Puigcerdà, el parc Schierbeck, les arbredes properes (font del Cúcuru, bosquet, passeig de la Sèquia, etc.). 

Entre els arbres, hi trobem les següents espècies: acàcia, acàcia del Japó, àlber o arbre blanc, avellaner, avet, bedoll, bedoll blanc, blada o fals plataner, càrpinus, castanyer d'Índia, cedre de l'Himàlaia, cedre del Líban, cedre de l'Atles, cirerer japonès, copla, desmai, erable, faig, freixe, grinkgo, laburn, magnòlia, moixera, moixera de guilla, paulònia, pi d'Àustria, plàtan, pomer japonès, roure, roure roig, salze, sequoia gegant, sòfora, teix, til.ler, til.ler platejat, vern, vern "italià", xiprer de Leyland i xiprer de Nootka.

El pi negre i sobre tot el pi roig (a l'alçada de Puigcerdà) són les coníferes que millor s'adapten al clima puigcerdanès. També s'hi fan molt bé arbres d'altres latituds com les meravelloses pícees ornamentals (generalment blaves) i que se solen confondre fàcilment amb els avets, arbres que volen un clima més humit.  

També els cedres entre les coníferes així com les sequoies arriben a alçades i gruixos més que notables. Al voltant de l'Estany, a moltes de les torres que hi ha, podem veure grans arbres ornamentals d'aquest tipus, en especial, sequoies i pícees blaves. També és de destacar el preciós cedre de la torre Viladomiu.

Al centre de la població i a les seves avingudes trobem, en canvi, caducifolis. Cal destacar els dos enormes arbres monumentals (falsos plàtans) que trobem a la Rambla Josep Maria Martí i a la plaça dels Herois / Santa Maria. També els trobem al Passeig de la Sèquia, al costat del parc Schierbeck.

Els castanys també són molt típics i els trobem al passeig de la Sèquia, a la zona de Can Pedraza o al passeig 10 d'abril. A l'avinguda Schierbeck hi trobem en canvi pollancres: 244 en total.

També són preciosos -sobre tot a la primavera- els pruners de l'avinguda del Segre o les robínies (acàcies de bola) de la plaça Cabrinetty.  

D'arbusts i altres plantes, podem citar-ne els següents: budleia, boix, Cotinus coggyria, dues espècies de cotoneàster, Elaeagnus pungens, fatsia japonica, Forsythia intermèdia, heura, grèvol (Ilex aquifolium L.), espígol ver, tronella, lligabosc japonès, Mahonia aquifolium, grandalla, narcís, parthenocissus quinquefòlia, xeringuilla, diverses roses, Rhus typhina, Salix rosmarinfolia, saüc -o sabuc-, Spiraea van houttei, diferents tamarius i marfull.  

Hem de destacar-ne dos en concret de gran tradició a la comarca per les seves propietats curatives o mitològiques: el saüc i el boix, molt lligats a tradicions mil.lenàries.

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.