Esteu aquí: Inici La Vila QUI SOM Entorn Natural Els rius

Els rius

Els rius

El terme municipal de Puigcerdà està travessat per quatre rius: el Segre -principal afluent de l'Ebre- que neix a la Cerdanya, a les Gorges de Llo (Fonts del Segre) i del qual en són afluents els altres tres: el Raür, la Llavanera (o La Vanera) i el Querol (o Aravó). Cal senyalar que tots quatre neixen a França.

El Segre travessa entra al municipi per l'est, prop de la Guingueta, on se li uneix el Raür, i el travessa en direcció sud, a prop del Mas Florensa. Prop de Sant Marc s'uneix amb la Vanera i continua cap al sud fins arribar a un punt entre els masos de Montagut i Molí de l'Anglès, ja fora del terme de Puigcerdà. Allà gira cap a l'est creuant la plana cerdana en direcció a la Seu d'Urgell formant la vall que porta el seu nom, que es alta i ampla a la Cerdanya i estreta i profunda a partir de Martinet.

El Raür és el riu que marca la frontera entre Puigcerdà i França. Baixa de nord cap al sud fins la Guingueta, on desemboca al Segre. El Raür neix de la fusió de dos rius poc després de la població francesa d'Ur: els rius d'Angostrina i Brangolí i és un riu molt curt.

El Querol, anomenat al seu pas per Puigcerdà com Aravó dóna nom a la vall que travessa, en forma de U i d'origen glacial, frontera entre el municipi de Guils i França. Antigament era molt més cabalós, però la resclosa del Lanós ha fet minvar notablement el seu cabal. Al seu marge s'hi varen instal.lar a començaments de segle moltes fàbriques de filatures, de les quals no queda ni rastre.

L'AravÓ fa de frontera natural entre els municipis de Puigcerdà i Guils fins al Mas del Soler. Després, resta dins del terme de Puigcerdà, deixant Ventajola a l'esquerra i torna a sortir de Puigcerdà a prop del Camp de Golf.

Finalment, la Vanera (o Llavanera) neix al serrat d'Osseja, passa prop de Palau i desemboca al Segre molt a prop del final del terme municipal de Puigcerdà.

Puigcerdà no té estanys naturals, però disposa de dos d'artificials: un de públic -l'Estany de Puigcerdà- i un altre de privat prop de la zona industrial de l'estació. Aquests dos paratges són lloc d'aturada per moltes aus migratòries

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.