Sou a: Inici / Dades del municipi / Art gòtic

Art gòtic

  ART GÒTIC

   

PONT DE SANT MARTÍ

Es tracta del millor exemple de pont gòtic conservat a la comarca. Hom en té documentada una reconstrucció els anys 1.326-28. Presenta dos ulls -un major que l'altre- en arc de mig punt. A cavall dels municipis de Guils de Cerdanya i de Puigcerdà, travessa el riu d'Aravó o Querol i és un punt de pas clau en el traçat de l'Strata Ceretana dels romans. Igualment, s' ha dit que per la seva base, feta amb carreus encoixinats, podria tenir un origen romà.


 

 

 

ESGLÉSIA NOSTRA .SRA DE GRÀCIA

Capella consagrada el 1.482, fou malmesa pels francesos el 1.793 i reformada posteriorment diverses vegades. Procedeixen d'aquí dos magnífics retaules gòtics -els de l'Anunciació i de Sant Esteve i Sant Joan-, ara al Museu d'Art de Catalunya. La seva edificació és a causa d'un vot de Jaume Mercader, veguer de Cerdanya. Està situada al carrer de les Escoles Pies.

 

 

 

HOSPITAL DE PUIGCERDÀ

Documentat des del 1.190, és un dels edificis més antics de la Vila. És una obra de transició del romànic al gòtic, si bé avui resta ja molt emmascarada.

 

 

ANTIC CONVENT DE SANT DOMÉNEC

Edificat a partir del 1.291, l'església actual és, sobretot, del s. XV, amb reformes d'aquest segle. Està coberta amb teginats de doble vessant sobre arc diafragma apuntat. El 1835 fou desafectat i ha estat utilitzat com a caserna, escola i seu de la biblioteca i l'arxiu comarcals. Conserva unes pintures gòtiques del 1362, obra de Guillem de Manresa. Al MAC es conserva una làpida sepulcral gòtica de Ramon d'Urtx, baró de Matamala, mort el 1297. Avui es pot veure una de les ales de l'antic claustre (1.603)

 

 

 

CAN DEULOFEU

Situada al carrer del Querol. Es tracta d'un dels pocs exemples de gòtic popular que es conserven a la comarca, malgrat les diferents reformes d'època posterior imitant l'estil original. 

AJUNTAMENT DE PUIGCERDÀ 

Es tracta d'un edifici d'origen gòtic, probablement de la fi del s. XIII, en el qual encara pot observar-se, a l'interior, una volta d'aresta, que és el que restà de l'incendi del 1.938. S'hi conserven alguns quadres del pintor local Pere Borrell.


Accions del document

Destacats

  • Mapa Puigcerdà
  • El temps a Puigcerdà
  • Xarxes socials
  • Afectacions mobilitat