Esteu aquí: Inici TURISME TURISME CULTURAL Petjades culturals PETJADES CULTURALS. SANT JAUME DE RIGOLISA

PETJADES CULTURALS. SANT JAUME DE RIGOLISA

PETJADES CULTURALS. SANT JAUME DE RIGOLISA

BANNER RIGOLISA.jpg

 

Llibret Petjades Culturals Puigcerdà Baixa_Página_01-002.jpg

 

MAPA PETJADES 1+2-002.jpg 

 

 

 

SANT JAUME DE RIGOLISA

 

 

 

Rigolisa, avui un llogaret situat al damunt i al nord-est del puig Cerdà, d’antuvi fou un poble documentat almenys des del s. X. Des de l’Alta Edat Mitjana i fins al s. XVIII va pertànyer al monestir de Sant Miquel de Cuixà. La seva església era dedicada a Sant Jaume.

 

El terme era força gran i sembla que abastava des del mas, avui existent, fins a les cases que hi havia a l’altre costat del pont de Sant Martí, a la dreta del riu Querol o Aravó i, que avui dia, pertany al terme de Guils de Cerdanya.

 

El nucli, despoblat progressivament, va passar a dependre administrativament de Puigcerdà. “Rigolisa” és un topònim que apareix per primer cop l’any 946 als pergamins fins ara coneguts com a Eragolissa. D’origen preromà i caire basc, es creu que és format d’Errako i lezea, i que podria significar “barranc del cremat”.

 

 

CAPELLA DE SANT JAUME DE RIGOLISA

 

L’antiga capella, de probable origen romànic, fou destruïda pels francesos el 1793. Poc després fou reconstruïda per la família Guasch i el 1885 tornava a estar gairebé en ruïnes.

 

Amb l’adquisició de la finca per part de Fèlix Macià Gelbert, des d’un primer moment tingué la intenció de portar a terme la seva reconstrucció, que finalment farien els seus fills Fèlix i Mercè Macià Bonaplata.

 

L’actual temple, lleugerament desplaçat de l’anterior, fou beneït el 25 de juliol (dia de Sant Jaume) de 1887. La capella, d’un estil neogòtic, consta de tres parts: una cripta sota el presbiteri, la capella pròpiament dita i el campanar quadrat de 17 m d’alçada. L’arquitecte fou el barceloní Salvador Viñals. El retaule i altres pintures eren obra de Pere Borrell del Caso, les quals es perderen amb el saqueig que va patir durant la Guerra Civil. A la porta de l’església encara es poden observar marques de trets dels milicians de l’any 1936.

 

Als voltants de Rigolisa, per Sant Jaume, se celebrava un important aplec, que al llarg de les darreres dècades s’ha anat perdent fins arribar a ser testimonial. Moltes eren les famílies que es reunien a la plaça i als voltants per berenar i ballar sardanes. La font, la taula i els bancs, avui desapareguts, s’integraven com a elements refrescants de la celebració.

 

 

 

 

 

 

SANT JAUME DE RIGOLISA

 

 

 

Rigolisa, es hoy en día una aldea situada encima y en la parte noreste del monte Cerdà. Tiempo atrás fue un pueblo documentado por lo menos, del s. X. Desde la Edad Media y hasta el s. XVIII perteneció al monasterio de Sant Miquel de Cuixà. Su iglesia estaba dedicada a Sant Jaume (San Jaime).

 

El término municipal era bastante grande y parece ser que llegaba desde la masía que hoy todavía existe hasta las casas que se encontraban al otro lado del puente de Sant Martí, situado a la derecha del río Querol o Aravó, y que hoy en día pertenece al término municipal de Guils de Cerdanya.

 

El núcleo, progresivamente despoblado, pasó a depender administrativamente de Puigcerdà.

 

“Rigolisa” es un topónimo que aparece por primera vez en los pergaminos conocidos hasta el momento, en el año 946, como Eragolissa. De origen prerromano y de naturaleza vasca,  probamente formado por Errako y Lezea, y que significa “barranco del quemado”.

 

CAPILLA DE SANT JAUME DE RIGOLISA

 

La antigua capilla de probable origen románico fue destruida por los franceses en 1793. Poco tiempo después fue reconstruida por la familia Guasch. En 1885 estaba casi en ruinas. Con la adquisición de la finca por parte de Fèlix Macià Gelbert, desde un primer momento tuvo la intención de reconstruirla, aunque finalmente lo harían sus hijos Fèlix y Mercè Macià Bonaplata.

 

El templo actual, ligeramente desplazado del anterior, fue bendecido el día 25 de julio (día de San Jaime) de 1887. La capilla, de estilo neogótico, consta de 3 partes: una cripta bajo el presbiterio, la capilla propiamente dicha y el campanario cuadrado que se levanta 17 m. Su arquitecto fue el barcelonés Salvador Viñals.

 

El retablo y otras pinturas fueron obra de Pere Borrell del Caso, pero se perdieron en el saqueo que sufrió durante la Guerra Civil. En la puerta de la iglesia todavía hoy se pueden observar marcas de disparos de los milicianos del año 1936.

 

En los alrededores de Rigolisa, por San Jaime, se celebraba una importante romería que a lo largo de las últimas décadas se ha ido perdiendo hasta llegar a ser testimonial. Muchas eran las familias que se reunían en la plaza y cercanías para merendar y bailar sardanas. La fuente, la mesa y los bancos, hoy en día desaparecidos, se integraban como elementos refrescantes de la celebración.

 

 

 

 

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.