Esteu aquí: Inici TURISME TURISME CULTURAL Petjades culturals PETJADES CULTURALS. PONT DE SANT MARTÍ

PETJADES CULTURALS. PONT DE SANT MARTÍ

PETJADES CULTURALS. PONT DE SANT MARTÍ

BANNER PONT SANT MARTI.jpg

Llibret Petjades Culturals Puigcerdà Baixa_Página_01-002.jpg

 

MAPA PETJADES 1+2-002.jpg 

 

PONT DE SANT MARTÍ

 

En funció dels carreus amb encoixinats existents a les piles de la seva base, hom proposà un possible origen romà i el vinculà a l’Strata ceretana, via que connectava Ruscino amb Ilerda.

 

No obstant, la construcció actual és majoritàriament de caràcter gòtic i sabem d’importants reformes fetes entre els anys 1324 i 1328. Es tracta del millor exemple de pont medieval conservat a la comarca. Presenta una forma “en esquena d’ase” i integra dos ulls (un major que l’altre) en arc de mig punt, fets amb carreus, mentre que la paret és feta de còdols i pedra desbastada.

 

És citat des de l’antigor com un dels principals ponts de Cerdanya: “(…) te set ponts de pedre molt vells: so es, lo pont de liuia lo de arauo lo pont de soler lo pont den nogueres lo pont de ysouol lo de arseguel y lo pont de bar.

 

Al seu costat hi consten, des de l’Edat Mitjana, diversos molins i, posteriorment, algunes ferreries i fàbriques de filats. Al llarg de la història ha estat un lloc de pas transcendental per a la vila i fins i tot es cobraren diversos peatges.

 

El travessa el riu Aravó o Querol, a cavall dels municipis de Guils de Cerdanya i Puigcerdà. A sota del pont hi ha les restes d’un safareig i d’una font.

 

Prop del pont es localitza el llogaret de Sant Martí d’Aravó, ja documentat el 982 com a villa Araionedo, on s’edificà una ermita dedicada a sant Martí, i s’ha dit que aquest petit nucli podria haver sorgit a redós d’un primer pont. El 1900 es va composar un vals per a piano titulat lo Pont de Sant Martí.

 

 

 

 

 

 PUENTE DE SANT MARTÍ 

 

 

En función de los sillares con almohadillados existentes en su base, algún autor ha propuesto un posible origen romano del puente y se ha vinculado a la Strata ceretana, una vía que unía Ruscino con Ilerda.

 

Sin embargo, la construcción actual es mayoritariamente de carácter gótico y tenemos constancia de importantes reformas llevadas a cabo entre los años 1324 y 1328. Se trata del mejor ejemplo de puente medieval conservado en la comarca. Presenta una forma de “espalda de asno” e integra dos ojos (uno mayor que el otro) en arco de medio punto, hecho con sillares, mientras que la pared está hecha con guijarros y piedra desbastada.

 

Ya se citaba antiguamente como uno de los principales puentes de la Cerdaña: “(...) te set ponts de pedre molt vells: so es, lo pont de liuia lo de arauo lo pont de soler lo pont den nogueres lo pont de ysovol lo de arseguel y lo pont de bar”.

 

A su lado, existieron desde la Edad Media, diversos molinos y, posteriormente, algunas herrerías y fábricas. A lo largo de la historia ha sido un lugar de paso trascendental para la villa de Puigcerdà y en él se cobraron diversos peajes. Lo atraviesa el río Querol o Aravó, a caballo de los municipios de Guils de Cerdanya y Puigcerdà.

 

Bajo el puente hay restos de un lavadero y una fuente. Cerca del puente se localiza el villorrio de Sant Martí d’Aravó, ya documentado en  982 como villa Araionedo, donde se edificó una ermita dedicada a Sant Martí (San Martín), y se ha dicho que este pequeño núcleo podría haber surgido como consecuencia de la existencia de un primer puente.

 

En el año 1900 se compuso un vals para piano titulado lo Pont de Sant Martí (el puente de San Martín).

 

 

 

 

 

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.