Esteu aquí: Inici TURISME TURISME CULTURAL Petjades culturals PETJADES CULTURALS. Pl. ajuntament

PETJADES CULTURALS. Pl. ajuntament

PETJADES CULTURALS. Pl. ajuntament

BANNER AJUN TAMENT.jpg

 

Llibret Petjades Culturals Puigcerdà Baixa_Página_01-002.jpg

 

MAPA PETJADES 1+2-002.jpg 

 

 

 

PLAÇA DE L’AJUNTAMENT

 

Anteriorment era coneguda com a placeta de les Monges, en record de l’antic convent de Santa Clara que hi havia al dessota seu. Aquesta plaça ha estat des de sempre la que ha acollit la Casa de la Vila o antic Consolat.

 

El poeta Joan Maragall l’anomenà “el balcó gran de la muralla” en el seu poema A muntanya. El 1961, amb motiu d’un homenatge a l’escriptor es va descobrir una placa que podem observar a la façana de l’actual edifici de l’ajuntament.

 

ULL DE BASILISC 

 

A sota de la plaça, remodelada com a zona de vianants, hi ha una notable sala coberta amb volta de pedra en forma de llibret, anomenada “Ull de Basilisc” que data, almenys, de l’any 1760. El seu accés es fa a través d’un túnel parcialment enderrocat. Originàriament aquesta sala podria haver estat utilitzada per entrar i sortir de la muralla primigènia (s. XII–XIII) sense ser vist. A la zona d’intercanvi dels ascensors panoràmics localitzem un antic safareig cobert amb volta de pedra. Al seu costat s’hi observa una fita triangular on diu: 1804. Siendo Corregidor Rafael de Zúñiga.

 

CASA CONSULAR O AJUNTAMENT

 

L’antic edifici gòtic, cremat fortuïtament el 1938, fou reconstruït d’acord amb el projecte de l’arquitecte Josep M. Ros Vila i fou inaugurat el 1955. L’actual edifici manté una certa similitud estructural (voladís de la coberta, balconada...), per bé que alguns elements, com les bigues de fusta esculturades, es van perdre. La porta d’accés a l’antic ajuntament era al carrer Querol, on encara hi resta una llinda amb les armes de la vila i la data de 1728, que podria correspondre a una remodelació.

 

Ja dins de l’edifici i pujant per l’escala de l’ajuntament trobem un oli inacabat de grans dimensions, de Pere Borrell del Caso (Puigcerdà 1835 – Barcelona 1910), pintor local i mestre de rellevants artistes de la seva acadèmia de Barcelona. L’oli data de vers 1885 i representa la processó de la Verge de la Sagristia, patrona del municipi pujant pel carrer Major.

 

MONUMENT AL CAVALL HISPÀ-BRETÓ

 

L’escultura de Xavier Medina–Campeny fou inaugurada el 1993 en homenatge a l’esmentada raça de cavall (avui es denomina oficialment cavall pirinenc català). La seva la cria és molt important als Pirineus, com es demostra, any rere any, a la Fira de Puigcerdà, on hi fan cap a l’entorn de mil animals.

 

 

 

 

 

PLAZA DEL AJUNTAMIENTO

 

Anteriormente esta plaza era conocida como placeta de les Monges (plazoleta de las Monjas) en recuerdo del antiguo convento de Santa Clara que se encontraba debajo de la plaza. Recibe su actual nombre porque siempre ha acogido la sede del Consulado o Casa Consistorial.

 

El poeta Joan Maragall la denominó como el balcó gran de la muralla (el gran balcón  de la muralla) en su poema A muntaya (En la montaña). En 1961, en homenaje al escritor, se descubrió una placa que hoy encontramos en la fachada del edificio del ayuntamiento de Puigcerdà.

 

OJO DE BASILISCO

 

Debajo de la plaza, recientemente remodelada como zona peatonal, se encuentra una notable sala cubierta con bóveda de piedra en forma de libro, denominada “Ojo de Basilisco”, por lo menos desde 1760. Se accede a través de un túnel que está parcialmente derrumbado. Originariamente podría haber sido utilizado para entrar y salir de la muralla primogénita (s. XII – XIII) sin ser visto.

 

En la zona de intercambio de los ascensores panorámicos observamos un  antiguo lavadero cubierto con bóveda de piedra. Al lado encontramos una piedra triangular con la inscripción: 1804. Siendo Corregidor Rafael de Zúñiga.

 

CASA CONSULAR O AYUNTAMIENTO

 

El antiguo edificio gótico, quemado fortuitamente en 1938, fue reconstruido según el proyecto del arquitecto Josep M. Ros Vila. El edificio actual fue inaugurado en 1955 y mantiene cierta similitud estructural con el primer edificio (voladizo de la cubierta, balcón...) sin embargo, algunos elementos, como las vigas de madera esculpidas, se perdieron.

 

La puerta de acceso del antiguo ayuntamiento se encontraba en la calle Querol, en la cual todavía hoy puede verse un linde con las armas de la villa y una fecha de 1728, que podría corresponderse con una remodelación.

 

Ya dentro del ayuntamiento y subiendo las escaleras observamos un óleo inacabado de grandes dimensiones, de Pere Borrell del Caso (Puigcerdà 1835 – Barcelona 1910), quien fue un pintor local y maestro de importantes artistas en su academia de Barcelona. El óleo data de 1885 y representa la procesión de la Verge de la Sagristia (Virgen de la Sacristía), patrona del municipio, subiendo por la calle Mayor.

 

 

 

MONUMENTO AL CABALLO HISPANO-BRETÓN

 

La escultura de Xavier Medina-Campeny fue inaugurada en 1993 en homenaje a esta raza de caballo que hoy en día se denomina oficialmente caballo pirinenc català. Su cría es muy importante en los Pirineos, tal y como se demuestra año tras año, en la Feria de Puigcerdà, en la que participan cerca de mil animales.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.