Esteu aquí: Inici TURISME TURISME CULTURAL Petjades culturals PETJADES CULTURALS. MUSEU CERDÀ-CONVENT CLAUSURA

PETJADES CULTURALS. MUSEU CERDÀ-CONVENT CLAUSURA

PETJADES CULTURALS. MUSEU CERDÀ-CONVENT CLAUSURA

BANNER MUSEU BO.jpg

Llibret Petjades Culturals Puigcerdà Baixa_Página_01-002.jpg

 

MAPA PETJADES 1+2-002.jpg 

 

CONVENT DE CLAUSURA - MUSEU CERDÀ

 El 1885, el bisbe d’Urgell, Salvador Casañas, fundà el convent per tal d’acollir les Carmelites Descalces o de Clausura, reformades de Santa Teresa de Jesús i es va dedicar al Sagrat Cor.

 

El primer convent fou interí, molt petit, però s’engrandí progressivament gràcies a les donacions de particulars. Les primeres cinc germanes procedien de la comunitat de Mataró.

 

L’any 1889 ja hi havia una nova galeria i un any després van començar les obres de l’església, sota la direcció de l’arquitecte Calixte Freixe. Es beneí el 1897. Uns anys més tard, el 1937, el convent fou utilitzat com a caserna de la Guàrdia d’Assalt i a la fi de la Guerra ocupat, breument, per les tropes nacionals, que poc després van retornar-lo a la congregació.

 

Transcorreguts uns anys de tranquil·la clausura, la progressiva construcció de l’entorn i mancades de la volguda solitud, la comunitat de Carmelites Descalces abandonà la vila el 1982. Fou llavors quan l’Ajuntament adquirí l’edifici i el 1993 s’iniciaren les obres del Museu Cerdà. Avui, aquest centre realitza tasques de salvaguarda, restauració, recerca, difusió del patrimoni cerdà i fomenta el coneixement del medi natural, la història, l’etnologia i l’art a partir d’exposicions temporals i itinerants, pròpies o alienes. Custodia col·leccions de paleontologia i mineralogia (fòssils i roques), d’arqueologia (del Paleolític a l’Edat Mitjana), d’història (s. XVI a XX), d’etnologia (agroramaders, oficis, esports d’hivern...) i artístiques.

 

D’altra banda, acull conferències, jornades formatives, congressos, tallers pedagògics, trobades temàtiques, concerts i audicions amb l’objectiu de donar suport al desenvolupament social i turístic, tant de Puigcerdà com de la Cerdanya. Properament s’obrirà al públic part de l’exposició permanent de temàtica cerdana.

 

 

 

CONVENTO DE CLAUSURA - MUSEO CERDÀ

 


 

En 1885, el obispo de Urgell Salvador Casañas lo fundó para acoger el Convento de las Carmelitas Descalzas o de Clausura, reformadas de Santa Teresa de Jesús, y se dedicó al Sagrado Corazón.

 

El primer convento fue interino, muy pequeño, pero se amplió progresivamente gracias a las donaciones de particulares. Las primeras cinco hermanas procedían de la comunidad de Mataró.

 

En 1889 ya había una nueva galería y un año después comenzaron las obras de la iglesia, bajo la dirección del arquitecto Calixte Freixa. Se bendijo en 1897.

 

En 1937, el edificio del convento, fue utilizado como cuartel de la Guardia de Asalto y cuando terminó la Guerra fue ocupado, brevemente, por las tropas nacionales, que poco después lo devolverían a la congregación.

 

Pasados unos años de tranquila clausura, la progresiva construcción del entorno y faltas de la deseada solitud, la comunidad de Carmelitas Descalzas abandonó el municipio en 1982. Fue para aquel entonces cuando el Ayuntamiento adquirió el edificio y en 1993 se iniciaron las obras del futuro Museo Cerdà.

 

Actualmente, este centro realiza tareas de salvaguarda, restauración, investigación y difusión del patrimonio ceretano y fomenta el conocimiento del medio natural, la historia, la etnología y el arte a partir de exposiciones temporales e itinerantes, propias o ajenas. Custodia colecciones de paleontología y mineralogía (fósiles y rocas), de arqueología (del Paleolítico a la Edad Media), históricas (s. XVI al s. XX), de etnología (agroganaderas, de oficios, deportes de invierno...) y de arte.

 

Además, acoge conferencias, jornadas formativas, congresos, talleres pedagógicos, encuentros temáticos, conciertos y audiciones con el objetivo de ofrecer soporte para el desarrollo socio-turístico de Puigcerdà y de la comarca.

 

Próximamente se abrirá al público parte de la exposición permanente de temática cerdana.

 

 

 

 

 

 

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.