Esteu aquí: Inici TURISME TURISME CULTURAL Petjades culturals PETJADES CULTURALS. CAMPANAR DE SANTA MARIA

PETJADES CULTURALS. CAMPANAR DE SANTA MARIA

PETJADES CULTURALS. CAMPANAR DE SANTA MARIA

BANNER CAMPANAR.jpg

Llibret Petjades Culturals Puigcerdà Baixa_Página_01-002.jpg

 

MAPA PETJADES 1+2-002.jpg 

 

CAMPANAR DE SANTA MARIA

 

 

 

És la única construcció que resta de l’antiga església parroquial de Santa Maria, d’estil gòtic, que ocupava l’actual plaça del mateix nom. Es començà a construir a partir de 1177 i fou enderrocada l’any 1936.

 

El campanar té una alçada de 35 m i descansa sobre quatre pilars rectangulars de granit a partir d’on arrenca la torre octogonal (s. XVIII). Està coronat per una ampla terrassa des d’on es gaudeix d’una extraordinària vista panoràmica. El campanar sofrí greus incendis com a conseqüència dels llamps i altres accidents. El 1876 s’hi feren obres al capdamunt. A la dècada dels 90 del segle passat s’hi va fer una rehabilitació i la darrera data de 2013. Al cim del campanar trobem un vèrtex geodèsic de primer ordre situat a 1.238’4 m d’altitud.

 

S’ha de destacar la portalada ogival interior, del s. XIV, feta amb marbre roig d’Isòvol, que corresponia a l’entrada principal de l’església. Està formada per cinc arquivoltes on s’alternen motllures rodones i pentagonals. Aquestes se sostenen sobre deu columnes circulars culminades per capitells decorats amb motius vegetals finament esculpits. A la dreta, es conserva el baix relleu d’un traginer.

 

A diferents llocs del campanar podem observar pedres amb ornamentacions, marques de picapedrer i les dates corresponents a diverses obres.  El primer tram de l’escala de cargol és l’original i està fet de granit. Malgrat la seva estretor, permet accedir al primer pis del campanar.

 

A l’exterior del campanar observem un rellotge. El primer que hi havia hagut, de 1415, fou substituït per un de 1610 obra de Joan Casals, el qual perdurà fins al 1844. D’aquest darrer, el constructor fou l’andorrà Bonaventura Lafita i es va costejar amb els beneficis obtinguts amb les representacions de la Passió que realitzaren alguns veïns de la vila. Encara podem contemplar la seva maquinària, tot i que, des de fa un temps resta en desús i avui dia, les campanes obeeixen a un sistema electrònic.

 

L’excavació arqueològica de 2013 ha deixat al descobert el mur nord de la nau i tres contraforts de la primera església, romànica, de la fi del s. XII i l’inici del s. XIII. Un altre fet important és la localització del fossat, associat al tancament defensiu de la vila des del s. XII. A més, a l’interior d’una de les criptes hi ha una arcada del pont a través del qual es passava el fossat i s’accedia al portal nord de la muralla, que connectava amb la vila nova i el call jueu.

 

També s’ha documentat la transformació en un temple gòtic, més gran, entre la fi del s. XIII i inicis del s. XIV, així com les conseqüències de diversos desastres, com els terratrèmols de 1428, l’incendi del campanar de 1650 i el del temple, l’any 1785, i les corresponents reparacions.

 

La part de l’atri es va ampliar al s. XVII mitjançant la construcció de dues capelles laterals amb els vasos funeraris o criptes. Endemés, s’excavà un túnel del qual s’ha documentat un tram de 12 m. La documentació i l’arqueologia han mostrat igualment les reformes fetes al s. XVIII per tal d’instal·lar un orgue, la decoració del segle XIX i, finalment, el procés d’espoli durant la Guerra Civil (desmuntatge de les voltes i parets per revendre’n els carreus i les làpides), així com el procés d’adequació de l’espai després de la permuta de l’església de Sant Domènec.

 

Finalment, van aparèixer diferents elements dels quals en destaquen una clau de volta decorada, de mitjan s. XVII, que va pertànyer a la capella de la família Pujol, així com diversos elements arquitectònics i decoratius de les portalades gòtiques.

 

El campanar de Santa Maria albergarà la nova Oficina de Turisme de Puigcerdà.

 

 

 

 

 

 

CAMPANARIO DE SANTA MARIA

 

 

 

Es lo que queda de la antigua iglesia parroquial de Santa Maria (Santa María), una construcción gótica que ocupaba la plaza con el mismo nombre. Empezó a construirse en 1177 y fue derruida en 1936.

 

El campanario tiene 35 m de altura y descansa sobre cuatro pilares rectangulares de granito a partir de donde sale la torre octogonal (s. XVIII). Está coronado por una amplia terraza con unas vistas extraordinarias.

 

El campanario sufrió graves incendios por culpa de los rayos y de otros accidentes. En 1876 se hicieron obras en la cúspide. En la década de los 90 del siglo pasado se llevó a cabo una rehabilitación del mismo, siendo la última de 2013.

 

Hay que destacar la portalada ojival interior del s. XIV hecha con “mármol rojo” de Isòvol, que correspondía a la entrada principal del templo. Está compuesta por cinco arquivoltas donde se alternan molduras redondas y pentagonales. Éstas se sostienen sobre diez columnas redondas culminadas por sus respectivos capiteles decorados con motivos vegetales esculpidos de manera muy fina. A la derecha, se conserva el bajo relieve de un trajinero.

 

En diferentes sitios del campanario se puede observar piedras con distintas ornamentaciones, marcas de picapedrero y las fechas correspondientes a diversas obras.

 

También se conserva el primer tramo de la escalera de caracol original hecha de granito que, a pesar de su estrechez, permite acceder al primer piso del campanario.

 

El primer reloj, de 1415, fue sustituido por uno de 1610 obra de Joan Casals el cual perduró hasta 1844. Su constructor fue el andorrano Bonaventura Lafita y se costeó con los beneficios obtenidos con las representaciones de la Pasión que protagonizaron algunos vecinos del municipio. Aun podemos observar la maquinaria del reloj, a pesar de todo, desde hace tiempo permanece mudo y, hoy en día, las campanas obedecen a un sistema electrónico.

 

En la cima del campanario encontramos un vértice geodésico de primer orden situado a 1.238’4 m.

 

La excavación arqueológica de 2013 ha dejado al descubierto el muro norte de la nave y tres contrafuertes de la primera iglesia, románica, de finales del s. XII e inicios del s. XIII. Otro hecho importante es la localización del foso que se asocia al cierre defensivo de la villa desde el s. XII. Además, en el interior de una de las criptas se encuentra una arcada del puente a través del cual se cruzaba el foso y se accedía a la puerta norte de la muralla y que comunicaba con la villa nueva y la judería.

 

También se documentó la transformación en un templo gótico, mayor, entre finales del s. XIII e inicios del s. XIV, así como las consecuencias de diversos desastres, como los terremotos de 1428, el incendio del campanario en 1650 y el del templo en 1785 y sus respectivas reparaciones.

 

La parte del atrio se amplió en el s. XVII con la construcción de dos capillas laterales con los vasos funerarios o criptas. Además, se excavó un túnel, del que se ha documentado un tramo de 12 m.. La documentación y la arqueología han demostrado igualmente las reformas llevadas a cabo en el s. XVIII para la instalación de un órgano, la decoración del s. XIX y, finalmente el procedimiento de expolio durante la Guerra Civil (desmontaje de las bóvedas y paredes para revender los sillares y las lápidas) y el proceso de adecuación del espacio después de la permuta de la iglesia de Sant Domènec.

 

Finalmente, aparecieron diferentes elementos de los cuales destacamos una clave de bóveda decorada (mediados del s. XVII) y que perteneció a la capilla de la familia Pujol, así como diferentes elementos arquitectónicos y decorativos de las portaladas góticas.

 

El campanario de Santa Maria acogerá la nueva Oficina de Turismo de Puigcerdà.

 

 

 

 

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.