Esteu aquí: Inici TURISME TURISME CULTURAL Petjades culturals PETJADES CULTURALS - DUANA-PONT INTERNACIONAL

PETJADES CULTURALS - DUANA-PONT INTERNACIONAL

PETJADES CULTURALS - DUANA-PONT INTERNACIONAL

BANNNER DUANA.jpg

Llibret Petjades Culturals Puigcerdà Baixa_Página_01-002.jpg

 

MAPA PETJADES 1+2-002.jpg 

 

DUANA - PONT INTERNACIONAL

 

 

 

DUANA

 

La duana és la dependència administrativa encarregada de percebre els drets establerts sobre les mercaderies en entrar o sortir d’un territori estatal i també és l’encarregada d’impedir la circulació de productes prohibits.

 

El seu establiment a Puigcerdà deriva de la divisió imposada mitjançant el Tractat dels Pirineus. En el marc europeu actual ha desaparegut. El 1929, l’administració de la duana fou traslladada a un edifici localitzat tot just iniciar-se l’avinguda de França.

 

La seva reforma i engrandiment s’inicià l’any 1947 tot aprofitant molta de la pedra procedent d’una paret no original de l’església de Sant Domènec. Enrique Colás fou l’encarregat del projecte de l’immoble, que es revestí amb còdols de riu i va ser inaugurat el 1949. Avui dia acull les dependències de la comissaria del Cuerpo Nacional de Policia.

 

PONT INTERNACIONAL

 

El 1877 l’Ajuntament de Puigcerdà es feia ressò d’una comunicació del comandament militar de la plaça que donava compte que el Ministeri de la Guerra atorgava la seva conformitat per a la construcció d’un pont fronterer amb la Guingueta d’Ix (Bourg-madame).

 

Un aiguat s’endugué el pont la tardor de 1937 i fou substituït per una estreta palanca de fusta fins a la inauguració de l’actual pont el juliol de 1955. La benedicció de la nova connexió entre Espanya i França la dugué a terme el bisbe de Perpinyà. A la barana del pont, al costat de l’antiga duana francesa, hi ha una placa de bronze que recorda el fet. El dia de la inauguració, la coral puigcerdanesa “La Sardana” va interpretar l’Himne Cerdà.

 

A la vorera del pont, al mig, hi ha la fita fronterera 480.

 

 

 

 

 

 

 

ADUANA - PUENTE INTERNACIONAL

 

 

 

La aduana es la dependencia administrativa encargada de percibir los derechos establecidos sobre las mercaderías en la entrada o salida de un territorio estatal y de impedir la circulación de productos prohibidos. Su establecimiento en Puigcerdà llegó por la imposición divisoria del Tratado de los Pirineos. En el marco europeo actual ha desaparecido.

 

En el año 1929, la administración de la aduana se trasladó a un edificio situado al comienzo de la avenida de França. Su reforma y ampliación se inició en 1947 aprovechando mucha piedra procedente de una pared de la iglesia de Sant Domènec (Santo Domingo). Enrique Colás fue el encargado del proyecto del inmueble que se revistió con cantos de río y se inauguró en el año 1949. Actualmente acoge las dependencias del Cuerpo Nacional de Policía.

 

PUENTE INTERNACIONAL

 

Del puente oficial que unía España y Francia, en 1877 el Ayuntamiento de Puigcerdà recibía un comunicado del comando militar de la plaza por el cual el Ministerio de la Guerra otorgaba su conformidad para la construcción de un puente fronterizo con Bourg-madame.

 

Un aguacero destruyó el puente durante el otoño de 1937 y se sustituyó por una estrecha palanca de madera hasta la inauguración del puente actual en julio de 1955. La bendición de esta nueva conexión interestatal la llevó a cabo el obispo de Perpiñán. En la barandilla del puente, al lado de la antigua aduana francesa se encuentra una placa de bronce conmemorativa del hecho. El día de la inauguración la coral puigcerdanesa La Sardana interpretó el himno Cerdà.

 

En la acera del puente, en el punto medio, se encuentra el hito fronterizo 480.

 

 

 

 

 

 

 

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.