Esteu aquí: Inici TURISME TURISME ACTIU Els Camins de la nostra història..., camina, pedala i cavalca

Senders de la plana

Senders de la plana

1-PORTADA CAMINA.jpg

 
 
senders la plana-7.jpg
 
ampliació del mapa 
 
ELS SENDERS DE LA PLANA   
 
Els camins de la plana ens permeten descobrir els       poblets que conformen el municipi de Puigcerdà.
Es tracte de Ventajola, Age i Vilallobent. Gairebé no queden senders que ens hi portin, els camins d’abans ara són carreteres asfaltades, que podem transitar en   vehicle  rodat, també ho podrem fer en bicicleta i a peu, però  parant molt de compte, circulant sempre per la nostra  esquerra per a poder controlar els cotxes que     venen.


 
RIGOLISA
 
Els senders del nord ens  permetran creuar la frontera i arribar fins a la  localitat d’Ur, passant per Rigolisa o pel camí dels Enamorats i el nou llac de Puigcerdà  
 
VILALLOBENT
 
Villa Llupinti, que vol dir “Vila dels Llops”, s’ubica a la confluència del Riu de la Vanera amb el de Vi-llallonga, l’origen del seu nom recorda la presència d’aquest animal a aques-tes contrades.Poble (1170 m alt) del mu-nicipi de Puigcerdà (Baixa Cerdanya), L’església parro-quial (Sant Andreu), d’origen romànic, conserva un retaule gòtic del s XV. El lloc és esmentat ja el 839; al s XIV era possessió del monestir de Cuixà, però al s XVII era lloc reial. Fou municipi independent fins el 1968. L’antic terme comprenia, a més, el poble i antic terme d’ Age, amb el mas  Florença.  
 
VENTAJOLA
 
A L’Edat mitjana formava part de les propietats que el monestir de Sant Miquel de Cuixà tenia a la Cerdanya a l’igual que Rigolisa i Villallobent.Ventajola (1.150 m) està situat al SO de Puigcerdà, al marge dret del riu Querol o d’Aravó. La seva existència està documentada des del s. IX. L’església, romànica (s. XI-XII), està dedicada a Sant Tomàs. Ventajola, es creu que s’hauria originat a partir del patronímic llatí Ventidius. Ventajola és la part més plana de Puigcer-dà i es troba al vell mig de la vall cerdana. És un lloc molt extens ple d’encant i de llegenda, al costat del riu, cosa que ha fet d’aquest paratge un lloc tradicional per anar a passar el dia. A la part que resta al sud del Querol hi trobem l’església de Sant Tomàs, que conserva en el seu absis una sèrie d’elements llombardes. La nau està rematada per una espadanya biforada cap a occident. La part nord de Ventajola és coneguda com el Pla de Malamort i arriba fins a Bolvir. Antigament era una regió pantanosa i fins fa relativament poc era completament erma. Ho era tant que ni les vaques volien anar-hi a pasturar. A mitjans de segle, arran de la construcció del camp de Golf i de les torres que s’hi varen construir, la zona ha esdevingut novament fèrtil i verda. El nom, de tota mane-ra, sembla ser que prové d’un fet llegendari i no només per l’esterilitat de la terra. 
 
AGE
 
El nucli d’Age es troba a mig camí, entre Puigcerdà i Vilallobent, connec-tat per una carretera, que s’estreny molt en alguns punts.    El nucli antic d’Age és molt compacte i en destaquen els seus carrers  estrets, que es dirigeixen a la plaça central, on s’ubica l’església parroquial, dedicada a Sant Julià, d’origen romànic encara que molt reconstruïda. Age va pertànyer fins l’any 1.969 al municipi de Vilallobent, moment a partir del qual va a passar a formar part de Puigcerdà.

 

 

 

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.