Esteu aquí: Inici Ajuntament

Inici Ajuntament

Inici Ajuntament

baner ajuntam5.jpg

 

facana aj 706x441.jpg 

L'Ajuntament de Puigcerdà és una entitat jurídica des de l'any 1181.

Des de llavors, la institució ha canviat molt. En aquesta secció podreu conèixer a fons les funcions i els serveis de l'Ajuntament de Puigcerdà d'avui.

La casa de la vila és l'edifici on es gestiona la majoria de serveis que es realitzen pel municipi.

En aquest espai trobaràs informació del que fem a l'Ajuntament pel municipi.

 

Una mica d'història: L'arxiu de Puigcerdà

Els primers privilegis reials documentats -1181 i 1182- conformen el cos jurídic de l'incipient municipi puigcerdanès. És a mitjans del segle XIII quan apareix documentalment, una col·lectivitat veïnal definida com a universitas. La documentació que es troba a l'Arxiu Comarcal de Puigcerdà ens mostra un progressiu desplegament competencial que va configurant la fisonomia d'un municipi medieval que, a més de ser el més poblat del comtat, adquireix la capitalitat de la vegueria, convertint-se, a mitjans del segle XIV, la cinquena o sisena població més habitada de Catalunya. El Consolat anà evolucionant d'acord amb les noves necessitats i competències que assolia. Creixent estructura municipal, òrgans de govern i càrrecs administratius: clavari, mostassaf, credencer, racional, etc., així com d'altres òrgans derivats de situacions específiques, com ara els Consells de guerra. A partir de 1716 amb el decret de Nova Planta, s'instaura el Corregiment amb el corregidor com a president de l'Ajuntament.

La documentació ha sigut sempre custodiada per l'Ajuntament a la casa de la vila fins que al 1989 passa a mans de l'Arxiu Comarcal de Puigcerdà d'acord amb el conveni de creació signat entre l'Ajuntament de Puigcerdà i el Departament de Cultura de la Generalitat el 1984. web de ARXIU COMARCAL DE LA CERDANYA

 

 

 

 

 

Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.